Enviat per: Jordi | 30 Octubre, 2016

Shadizar, la de les vint-i-quatre mil finestres

shadizar

A Shadizar, la de les vint-i-quatre mil finestres, no s’hi arriba seguint cap camí carener; ni tan sols algun corriol ple de malví i ginesta a la primavera o un caminoi amb trebols arrecerats rere matolls massa tímids a l’estiu; ni per una sendera curulla de flocs de neu geomètrics a l’hivern ni sobre estols de fulles caigudes o travessant camps de gira-sols altius i indiferents durant la tardor.  Tampoc hi arribaràs muntat sobre el curs d’algun riu salvatge o seguint el trànsit d’una riera plena de revolts sobtats i sinuosos.  I no és possible accedir-hi per aire: els escarpats cims que l’embolcallen fan completament inútil el trànsit per les alçades, per no parlar de la boira perpetua que la corona ni de l’aterratge impossible damunt d’una superfície tan rocallosa plena de còdols negres mal dissimulats.

No, a Shadizar, la de les vint-i-quatre mil finestres, només s’hi pot arribar d’una manera, i és somiant.

Però com la reconeixeré —et preguntaràs— dins un entorn oníric curull de ciutats impossibles de minarets daurats sobre valls plenes de roselles?  Per les seves finestres, et dic, la reconeixeràs.  Shadizar és única en el seu estil.  Bé és cert que el número de les mateixes que els somianautes donen per vàlid és aproximat (ningú, a no ser que tingui un perdigó a l’ala, s’ha posat en els actuals temps a comptar-les), però tothom està d’acord en donar la xifra per bona.  Però la urbs també té moltes d’altres característiques.  Com la gran cúpula de plata que a mode de turbant assenyala l’edifici de la oració, situat estratègicament al centre geogràfic de la ciutat.  Així, en les hores del naixement i la posta del sol malva, els seus raigs són reflectits per la superfície argenta i són repartits de manera tan equitativa com admirable per totes les cases de la vila, i mercès a la inexistència de cortines i persianes (ningú sap què són) arriben dins les llars i els seus habitants prenen consciència que, durant un jorn més, són cridats a la vida i deixondint-se bo i estirant els braços per sobre el cap o tal volta gratant-se’l en un gest automàtic, badallen com només ells saben fer-ho i es preparen per el servei, perquè sí, oh viatger, són ells els qui t’obriran pas perquè contemplis totes les meravelles que custodien; ara serà el teu torn.  Són molts els arquitectes que, després de visitada la ciutat en somnis, han portat al nostre món algunes de les seves construccions: les que les seves inestables ments han estat capaces de recordar.

Més no t’explico això per fer-te una guia de viatge, car segur que, ho recordis o no, en el teu inconscient ja nien les principals vies de Shadizar: la plaça, els comerços plens d’aviram, la tenda de Roderick el Vell on trobaràs (si goses entrar-hi) qualsevol artefacte portat de les altres ciutats del somni.  No.  T’ho explico perquè se t’ha encomanat una missió: la de rescatar el teu bessó.

Quan va ser capturat, l’equilibri es va trencar i és totalment necessari per a l’existència del món del somni (i per tant, del nostre) que es torni a ajustar i tot sia com abans.  És hora, doncs, de posar-te en marxa.

Però no oblidis, si és que un cop allí encara conserves el seny, que hauràs de cercar ben ràpid.  Has de mirar de romandre-hi el mínim temps possible.  Això serà difícil i més tenint en compte la missió, però has de saber que quan més temps hi passis, més difícil et serà sortir-ne.  No, no cauran sobre tu reixes gruixudes que t’atrapin, ni homes armats amb ballestes o espases et detindran pels carrerons, ni quedaràs anguniosament pres dins un sac amb olor de civada.  Succeirà que, a mesura que hi perduris, de mica en mica t’anirà llanguint l’enteniment, t’aniràs oblidant del món de vetlla i la teva voluntat per sortir anirà flaquejant.

I per què serà així?  Doncs perquè (és just que ho sàpigues) les vint-i-quatre mil finestres de Shadizar, a més de daurades, són totes enreixades.

(Nota de l’autor: Ho sento, jo no en sé tant com Lord Dunsany, he fet el que he pogut)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: