Enviat per: Jordi | 11 gener, 2013

Millors lectures del 2012

El clàssic descobert: El Gattopardo, de Tomasi di Lampedusa

De manera incomprensible, l’autor no va trobar en vida editor per aquesta obra mestra, al capdavall la seva única novel·la.  Publicada de manera pòstuma, és la història d’una decadència, social però també personal, que ens arriba ara en la seva edició definitiva (l’anterior patia de mancances d’alguns fragments).  Malenconiosa, amb traços d’humor, a estones dura, a voltes fantasmagòrica però sempre romàntica, cada paràgraf esdevé una petita perla literària i totes elles enfilades formen un collaret (vuitcentista i sicilià, és clar) d’una bellesa embriagadora.

La troballa: Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants, de Mathias Enard

Pura poesia per ficcionar un fet real: l’estada de Miquel Àngel a la cort del Sultà de Constantinoble.  Aquest li oferirà un projecte ben ambiciós, la construcció d’un pont sobre el Corn d’Or, tasca prèviament rebutjada per Leonardo da Vinci i, en acceptar-la, començarà un peregrinatge per carrerons i viaranys (tan els de la màgica ciutat com els propis) deixant-se conduir pels dos cavalls que sempre han guiat el carruatge que és la seva persona i que ara entraran en conflicte més que mai: la seva fe i la seva passió.

Escombrant cap a casa: Cada color d’un riu, de Manel de la Rosa

Gran debut el d’aquest professor d’escriptura, en una obra que ens parla de les tragèdies personals i de les diferentes maneres que té d’encarar-les cada persona.  Amb uns personatges molt ben aconseguits i extraordinàriament propers, un dels seus mèrits, que no l’únic, és la perfecta barreja d’un to psicològic amb un ritme trepidant que fa molt difícil abandonar-ne la lectura fins arribar al final.  Heràclit, qui acostumava a xipollejar en el riu de la vida tot remullant-se la barba blanca, n’estaria orgullós.

Anuncis

Responses

  1. Extraordinària novel·la, i això que és la primera d’en Manel de la Rosa. Tothom s’enamora del persontge de la Xènia:

  2. No m’estranya. Tinc entès que, a la presentació del llibre, algun assistent va demanar-li a l’autor el telèfon d’ella! 🙂

  3. M’he proposat finalitzar l’enèsima revisió abans de Setmana Santa i llavors l’hi passaré a l’insigne autor dels colors dels rius perquè em doni el seu parer. No serà la darrera revisió, segur, però espero que no en quedin gaires més! A tu tampoc et deu quedar gaire, no?

    • Està en mans de l’editor pendent d’una decisió.

  4. Visca! Espero que la decisió sigui favorable!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: